Nadenken over bomen of beton/asfalt

Het beeld is vrij van auteursrechten vrijgegeven onder Creative Commons CC0. - PXhere

Dit is een lied voor de mensen die zorgen,
dat morgen de mensen al dood zullen zijn,
dit is een lied voor de doden van morgen,
begraven gekist in een stenen woestijn

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is, laat ons een boom en het zicht op de zee
vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is, de wereld die moet nog een eeuwigheid mee

Louis Neefs

Bij deze zeer geslaagde zomer, soms zelfs té warm, zonnige dagen, en té weinig regen, moeten we eens stevig gaan na denken over de keuzes die we in het verleden maakten, en de gevolgen die ze nu hebben.

Kunnen we dit omkeren? Kunnen we de opwarming van de aarde terug draaien of zelfs maar een beetje tegen houden? Is er een mogelijkheid om watertekorten terug te dringen?

De keuze tussen meer groen, schaduw en bosrijke gebieden of asfalt en beton ligt aan ons.

‘We moeten leren kiezen tussen bomen die ons afkoelen of een parkeerplaats in onze straat’

01/08/18 om 05:00 – Bijgewerkt om 09:59

We hebben behoefte aan dapperder politici; die aan burgers duidelijk durven maken dat je niet alles tegelijkertijd kan hebben: een parkeerplaats in je straat én bomen voor verkoeling, zegt Jef Peeters.

Knack

Is het niet mogelijk dat ook wij, de gewone burger, zonder deze politici kunnen begrijpen dat meer groen nodig is, en zelf dus ook de beslissing kunnen nemen om onze tuinen anders aan te leggen.  Misschien een kleine druppel op een hele hete plaat, maar elke aanpassing kan al een stap zijn in de goede richting.

Ontharden van versteende oppervlakken, planten van bomen en opnieuw openleggen van waterlopen helpen niet alleen tegen de warmte. Want wanneer het regent, gaat het vaker om onweders die lokaal tot grote wateroverlast leiden. Genoemde maatregelen helpen ook om het neerkomende water beter te spreiden en direct op te vangen in de bodem, zodat afstroming naar lager gelegen straten en gebieden verhinderd of alleszins vertraagd wordt. Daarbij zijn ook voldoende bufferbekkens geen overbodige luxe. (Jef Peeters)

Natuurlijk is het ook belangrijk dat beleidsmakers bij de keuze van heraanleg  openbaar domein deze zelfde principes hanteren. Iedere groenzone die moet wijken voor een extra parkeerplaats is weer maar eens ong. 10m2 asfalt bij.
En is het dan net niet asfalt die onze steden zo broeierig warm maakt?

Hitte eiland effect: Gent centrum gemiddeld 3°C warmer

In het centrum van Gent is het gemiddeld 3°C warmer dan daarbuiten. Op hete dagen kan dit verschil oplopen tot 8°C. De oplossing? Meer groen, meer water, meer schaduw en minder steen en beton.

UGent

Moeten we wachten tot het te laat is, en het zo warm en droog wordt dat niets meer kan groeien?

Of nemen we nu het heft in handen, planten we bomen, voorzien we geveltuinen, waterpartijen, en denken we na over onze toekomst en die van onze kinderen.
Het beeld is vrij van auteursrechten vrijgegeven onder Creative Commons CC0. – PXhere

Please follow and like us: