Fluo en/of helm al dan niet verplichten

Deze week waren er verschillende meldingen, zowel voor als tegen, over fluo en helm verplichten voor fietsers.

Moeten we ons uitdossen als een Kerstboom, zoals onze weerman Frank Deboosere deze week verkondigde, of werkt dit contraproductief?
Zeker ben ik niet tegen fluo, draag ik er zelf wanneer ik fiets, en steun ik projecten zoals Xiu die na enkele dodelijke ongelukken hun vrijwilligers project zijn opgestart, want zichtbaarheid op onze Vlaamse wegen is nodig.

Maar jammer genoeg helpt dit niet, is dit vaak een lapmiddel en wordt zo het structureel probleem niet opgelost.
Waarom worden nog steeds zoveel fietsers op onze Vlaamse wegen aangereden, zelfs al zijn ze goed zichtbaar met fluo of extra fietsverlichting?

Verschillen tussen België en Nederland

Waarom is het bij onze Noorderburen zo evident dat kinderen een fiets hebben met goede fietsverlichting, maar daarentegen geen fluo dragen… Misschien is het bij hen op de juiste manier overgebracht van generatie op generatie.
Onze fietsertjes worden beloond omdat ze fluo dragen maar een groot aantal heeft zelfs niet de verplichte fietsverlichting, en hier wordt dan weer bitter weinig aan gedaan.

Campagnes die fluo aanbevelen worden met veel geld opgestart, maar de nodige structurele werken die dit campagnegeld zouden kunnen gebruiken worden vaak niet uitgevoerd.

De herfstmode voor kinderen kleurt weer stemmig fluo

Alle campagnes en de hele fluo-tijd hebben een onaangename bijwerking. Het is de fietser die zichtbaar moet zijn, het is de fietser die ervoor moet zorgen dat de automobilist hem kan zien. Het is de fietser die verantwoordelijk is voor het ongeval als hij geen fluo draagt, lijkt het wel. Fluo-hesjes zijn gemaakt om zichtbaar te zijn in gevaarlijke situaties: werven, wegenwerken, een vliegveld. Als het verkeer een plek is waar we onze kinderen moeten uitdossen als wegenwerkers, dan is er iets mis met ons verkeer. En niet met de kledij van onze kinderen. (Artikel Fietsersbond – Wies Callens)

Victim Blaming

Het lijkt wel dat elke actieve weggebruiker, of hij nu stapt of trapt, plots de schuldige is wanneer hij geen fluo draagt.

Dus jij bent verantwoordelijk voor het ongeluk dat jou overkomt, want de weginfrastructuur, de verstrooide chauffeur, de onveilige weginfrastructuur is niet de reden, maar wel JIJ, want je droeg geen fuo…

Iedereen is vóór veilig schoolverkeer en minder ongevallen bij jongeren.

Uiteraard. En zichtbaar zijn, is altijd goed. Die zichtbaarheid is trouwens al lang wettelijk verplicht: goed werkende verlichting.

Misschien zijn we door deze aandacht voor fluo
het essentiële aan het vergeten.

Onze wegen structureel beter maken zodat het veilig wordt voor iedereen,
én onze weggebruikers duidelijk maken wat de (huidige) regels zijn,
zonder er nieuwe bij te maken.

 

Please follow and like us:

1 Trackback / Pingback

  1. Fietsersbond Aalst

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.